Background

Littekens

Bijna iedereen heeft wel een litteken, hetzij als gevolg van acne of bijvoorbeeld na een operatie, val of ongelukje. Bij onze huidtherapeuten kunt u terecht voor behandeling van deze littekens, maar de huidtherapeut kan u ook informeren over het voorkomen van nieuwe littekens (bijvoorbeeld bij acne).

De professionele huidtherapeuten van Dansys Huidkliniek behandelen littekens met onder andere camouflagetherapie, (chemische) peelings en de Dermapen. Maak vandaag nog een afspraak in een van onze vestigingen in Den Bosch en Gorinchem.

Hoe ontstaan littekens?

Om te kunnen begrijpen hoe een litteken ontstaat, is het belangrijk iets te weten over het verloop van wondgenezing. Een wond geneest in drie fasen.De ontstekingsfase duurt één tot vier dagen vanaf het ontstaan van de wond. Tijdens deze fase reinigt het lichaam de wond en begint de eigenlijke wondgenezing waarbij littekenweefsel en collagene vezels worden aangemaakt. De regeneratiefase duurt van de vierde tot de eenentwintigste dag. Bloedvaatjes, collagene vezels, lymfevaatjes en zenuwen gaan zich in deze fase herstellen. De rijpingsfase begint de eenentwintigste dag en kan een jaar (of langer) duren. In deze fase ontstaat er een evenwicht tussen de aanmaak en afbraak van collagene vezels. Het litteken wordt minder rood, oppervlakkiger en soepeler.

Littekens ontstaan als de wondgenezing wordt verstoord. Zo’n verstoring kan verschillende oorzaken hebben, zoals een infectie, een slechte algehele conditie of een slechte doorbloeding van het wondgebied. Bovendien genezen wonden op sommige plaatsen van het lichaam moeilijk.

Welke soorten littekens zijn er?

Er zijn verschillende soorten littekens: atrofische, hypertrofische en keloïdale littekens. Bij de meeste mensen geneest een wondje normaal. Er blijft dan een ‘gewoon’ litteken over in de vorm van een smal streepje. Dit streepje kan wit van kleur worden of juist donkerder dan de normale huidskleur. Bij de atrofische variant is de huid onder het litteken afgenomen. Deze oogt dan vaak erg dun en ingetrokken. Hypertrofische littekens zijn breed en roze van kleur. Bij dit type litteken is te veel collageen weefsel gevormd. Een hypertrofisch litteken ligt boven de huid. Keloïdale littekens zijn te vergelijken met de hypertrofische variant, maar ze groeien over de grenzen van het wondgebied heen. Keloïdale littekens ontstaan veelal na een trauma en komen meer dan gemiddeld voor bij negroïde mensen.

Wat kunnen Dansys huidtherapeuten voor u betekenen?

Bij Dansys Huidkliniek kunnen de huidtherapeuten problemen behandelen die zich kunnen voordoen bij een litteken: hypertrofie (collageenophoping), roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving, slechte doorbloeding, bewegingsbeperking en oedeem (vochtophoping).

De meest voorkomende behandelingen zijn:
– medische camouflage van verkleuringen.
– massagetechnieken ter vermindering van: jeuk en pijn, hypertrofie, verklevingen, doorbloedingsstoornissen en oedeem.
– het aanbrengen van drukpakkingen, tape, siliconenpleisters of siliconen-gel tegen roodheid, jeuk, hypertrofie en verhardingen. Ze maken het litteken vlakker en soepeler waardoor de klachten afnemen.
– Peelings. Hierbij wordt het bovenste laagje dode cellen verwijderd. Dat zorgt voor afvlakking van het litteken.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt zelf het best afblijven van uw wonden. Krabben werkt averechts. In veel gevallen is onderdeel van de behandeling van de huidtherapeut dat u uzelf massagetechnieken aanleert om, indien nodig, het litteken te masseren om zo pijn te verminderen en/of soepelheid te bevorderen.