Background

Acnebehandeling

Acnebehandeling

Bij Dansys kunt u terecht voor een professionele acnebehandeling / acnetherapie in de vestigingen Den Bosch en Gorinchem.
Heeft u last van acne / jeugdpuistjes? Neem dan direct contact met ons op voor een afspraak bij onze huidtherapeuten!

Wat is acne?

Acne vulgaris, oftewel acne genoemd, is de medische term voor jeugdpuistjes. Het komt voor bij 85% van de mensen tussen het 12e en 24e levensjaar. Na de tienerjaren neemt de aanwezigheid van acne sterk af naar ongeveer 5%. Bij vrouwen komt acne op volwassen leeftijd vaker voor dan bij mannen. Het is een aandoening met een relatief grote invloed op de kwaliteit van het leven.

 

Acne is een aandoening van het haartalgkliercomplex. Talgklieren monden meestal uit in haarzakjes. Deze talgklierfollikels komen overal op het lichaam voor, behalve in de handpalmen en op de voetzolen. De dichtheid van de talgklierfollikels en de talgproductie zijn het grootst in het gelaat, op de rug en op de borst. Talg heeft een aantal belangrijke functies, namelijk: het voorkomen van vochtverlies uit de huid, het beschermen tegen bacteriën en schimmels, en het soepel houden van de huid. Wanneer de talgklieruitvoergang verstopt raakt, ontstaat acne.

Wat zijn de oorzaken van acne?

De precieze oorzaak van acne is nog niet geheel bekend. Duidelijk is wel dat acne ontstaat door een combinatie van factoren die onderling elkaar sterk kunnen beïnvloeden. De vier belangrijkste factoren zijn:

1. Een toegenomen talgproductie
2. Veranderingen in het verhoorningsproces (afschilfering van de huid)
3. Aanwezigheid van bacteriën
4. Het vrijkomen van stoffen die een ontsteking veroorzaken

Diverse factoren kunnen acne verergeren zoals hormonale processen, uitwendige mechanische en chemische factoren en erfelijke factoren. Ook kunnen diverse geneesmiddelen tot acne leiden.
De relatie met roken, met een slechte hygiëne en met bepaalde voedingsmiddelen is tot nu toe nooit goed vastgesteld.

 

Wat is de behandeling voor acne?

Er bestaat geen standaardbehandeling voor acne. Een acnebehandeling door de huidtherapeut kan onder meer bestaan uit:
– Manuele reiniging van de huid: het verwijderen en ledigen/aanprikken van mee-eters en puistjes.
– Dieptereiniging van de huid door middel van een peeling; mechanische peeling (microdermabrasie), chemische peeling (op basis van o.a. glycolzuur, fruitzuur, trichloorazijnzuur). Doel hiervan is het verwijderen van dode, losse huidcellen, zodat de poriën minder blokkeren. Wanneer een huid regelmatig wordt gepeeld, zullen mee-eters niet zo snel meer ontstaan en de talg zal normaler kunnen afvloeden.
– Adviezen en zelfmanagement bij o.a. huidverzorging en productgebruik
– Medische camouflagetherapie bij bijvoorbeeld storende littekens, vlekken of hyperpigmentatie.

Hoewel de mogelijkheden en doeltreffendheid van een acnebehandeling de laatste jaren enorm zijn toegenomen, blijft acne een aandoening met een chronisch karakter. Acne is niet van de ene op de andere dag verdwenen. Zoals eerder gezegd bestaat er geen standaard enkelvoudige acnetherapie. Een combinatie van technieken, met of zonder ondersteunende medicatie, zullen bepalen of de acne verbetert. Het is vaak een langdurig behandeltraject waarin wij u graag begeleiden.